Recenze - A Court of Thorns and Roses

Název: A Court of Thorns and Roses
Autorka: Sarah J. Maas
Díl: 1.
Počet stran: 419
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Bloomsbury

Devatenáctiletá Feyre se musí postarat o svoji velmi náročnou rodinu. To obnáší lov a obětování svého pohodlí a bezpečí druhým. Jednoho dne ale v lese zabije velkého vlka. Následkem toho si pro ni přijde zvláštní tvor a odvleče ji do svého domova výměnou za život zabitého vlka. Zde Feyre zjišťuje, že vílí svět je krutý, ale také nádherný. Ale je tu ještě něco, něco, co může zničit jak svět víl, tak i ten lidský. Kdy ale Feyre zjistí, že jí na světě svého únosce začíná záležet?

Vypadá to, že se s retellingy, tedy známými příběhy, které jsou znovu a po svém převyprávěny, doslova roztrhl pytel. Snad nejznámější jsou převyprávěné pohádky, kdy některé jsou své předloze naprosto věrné a jiné se od ní vzdalují. Pohádka o Krásce a zvířeti se stala základem pro Dvůr trnů a růži, úvodní příběh stejnojmenné série. Sarah J. Maas už prokázala, že v psaní není žádný nováček. Úvodní díl Skleněného trůnu byl sice trochu slabší, ale s každou další knihou autorka ukázala, že to ještě není všechno, co nám předvedla. Jak se nakonec poprala s pohádkovým motivem?

Asi největším úskalím této krásky v červeném kabátě je samotný úvod. Nechci přímo říkat úvod, protože ten se pro mě protáhl asi do poloviny příběhu, kdy se téměř nic zásadního neděje. V této části se Feyre seznamuje se svým novým životem, proniká do záhadného světa víl a snaží se poodhalit jeho tajemství. Příběh sice plyne, ale pomaleji, poklidně, a proto na sebe hluchá místa nenechávají dlouho čekat.
Druhá polovina příběhu je mnohem lepší. Nabízí pořádnou dávku akce, napětí, ale i krutosti a věrnosti. Je dynamická a neustálé zvraty vás drží v pozornosti.
Příběh, založený na velmi známé pohádce je také logicky do jisté míry předvídatelný, ve Dvoru trnů a růží více než by bylo milé.
Hlavním motivem je samozřejmě láska, záchrana a ochota obětovat se pro své milované, což sice zrovna nezavání originalitou, ale tento příběh, s přihlédnutím na původní předlohu, po tom doslova volá.

Na pultech knihkupectví leží bezpočet knih o vílách, ale tento je s přehledem strčí do kapsy, a to z jediného důvodu. Svět, který Sarah J. Maas pro svoje příběhy stvořila je opět neotřelý, prokreslený, originální a naprosto kouzelný. Když pomineme sem tam nějaké to klišé. Má nápad, myšlenku, historii, a tak se stává uvěřitelným. V tomto příběhu dostávají víly a temná stvoření novou podobu. Každá bytost je jiná, má svá specifika a roli. Povedený svět vás dokáže v okamžiku pohltit a nezáleží na tom, jestli je vám dvanáct nebo dvacet. Tento Young adult fantasy příběh s přetrvávajícími prvky pohádky má opravdu sílu si vás získat na svoji stranu a oprávněně.

Čtivý styl psaní je u této autorky snad samozřejmostí, i když tou první polovinou knihy si trochu nadběhla. Otázky vyvolává i závěr samotného příběhu, který je uzavřený. Samozřejmě tu jsou určitá vodítka k tomu, o čem by mohlo pokračování být, přesto je to tak trochu tajemství.


Hlavní hrdinkou celého příběhu je samozřejmě Feyre, opravdu dlouho mi trvalo, než jsem si na toto jméno zvykla. Neustále jsem ho nějakým způsobem komolila a nemohla si za boha vzpomenout, jak se dívka správně jmenuje. Takže s Feyre byla místy Frea nebo Faeyra. Takže tedy Feyre je do jisté míry sympatická, ale bylo tu něco, co mi na ní vadilo. Možná její nerozhodnost jednat či její paličatost. Feyre je oproti všem ostatním vílám pouze slabý člověk, na kterém autorka ukazuje, jak silné je její lidské srdce, oproti veškerému násilí, takže tu máme další pohádkový motiv. Během celých čtyř set stran se Feyre o trochu vyvinula a posunula vpřed, ale doufám, že to nejlepší z ní si pro nás autorka ještě schovává.

Tamlin byl podle očekávání jednoznačný klaďas, který neudělá nic, co by vás překvapilo. Svoji zemi samozřejmě bude bránit tesáky a drápy do roztrhání těla, protože je to tak správně, a protože je za svůj lid zodpovědný. Ale nevinné mouše by neublížil.

A kde je jedna kladná mužská postava, musí být i ta záporná. Rhysand, ten zlý, krutý a temný. Ten, kterému se nepříčí žádná špatnost, ale. Samozřejmě tu musí být ale, protože se i zde schyluje k milostnému trojúhelníku.


Sarah J. Maas opět prokázala, že si svoji popularitu a přední příčky knižních žebříčků zaslouží. Ale stejně jako první díl série Železný trůn, i Dvůr trnů a růží byl trochu slabší a má své rezervy v podobě předvídatelnosti a dlouhého rozjezdu.
Tahounem této knihy je dozajista nápaditý, kouzelný imaginární svět a druhá část příběhu, která vás ani na chvíli nepustí ze svých spárů.
Knihu rozhodně doporučuji, především děvčatům, už jen z toho důvodu, že je to z velké části "zaláskovaný" příběh, který sledujeme očima ženské hrdinky.
Ze zahraničních zdrojů je patrné, že další díl je lepší než tento první, z čehož se u této autorky začíná stávat tradice. Nicméně já se velice těším, a jsem zvědavá, co si pro nás autorka nachystala.

4/5


14 komentářů:

  1. Povedená recenze. Knihu mám také doma, tak už se na ni těšim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, doufám že budeš spokojená a čtení si jaksepatří užiješ :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem zatím neměla možnost číst, ale včera mi přišel e-mail, a zrovna tuto knihu zařadili do skupiny "10 nejčtěnějších knih" - a po přečtení tvojí recenze musím říct, že kniha asi není tak nudná, jak se na první dojem může zdát ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona jak je tato autorka velice populární, tak to vlastně ani jinak dopadnou nemohlo. Jinak, kniha na první dojem působí nudně? Nebo tak usuzuješ podle recenze? Protože ta první polovina se opravdu táhne :)

      Vymazat
    2. Usuzuji tak kvůli první polovině :) Neříkám, že bych knize nedala šanci, jenže ten začátek se táhne a já takové knihy moc nemusím, jako asi bych to přečetla a poté bych byla mile překvapená, ale nemám ráda knihy, kde autoři natahují příběh, a pak bum úplná změna vše je najednou rychlé a záživné.. ;))

      Vymazat
  3. Knížku jsem dočetla pár dní zpátky. Ten úvod - čti dvě stě stran - byl opravdu nic moc, ale po nástupu Rhysanda (ach, miluju ho!♥) se něco zvrtlo a já jsem se nemohla odtrhnout. Jinak Lucien je taky naprosto úžasnej! :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo Rhysand <3 Už se mi v knihovně telelí druhý díl, tak se do něj musím pustit, protože nám slibuje velkou dávku tohoto skvělého, úžasného .... však víš :D

      Vymazat
  4. Túto knihu si chcem rozhodne prečítať, pretože séria Trón zo skla sa mi páči a rada by som si od autorky prečítala aj niečo iné, keďže mi sadol jej štýl :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se původně chtěla knize vyhnout velkým obloukem, protože mě vůbec nezaujala anotace. Nebo spíš jsem měla strach, že mě to bude nudit. Ale i když píšeš, že první polovina je sice nudná, tou druhou jsi mě celkem nadchla....tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla ze začátku také skeptická, ale nakonec jsem podlehla a kromě toho nudného začátku to bylo opravdu dobrá a další díl je prý ještě lepší :)

      Vymazat
  6. Opět dobře vypadají kniha obálkou i obsahem, takže další kniha na seznam a snad se k ní někdy dostanu. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to tak mám, prostě naše nikdy nekončící seznamy :)

      Vymazat
  7. Zatím jsem v půlce, ale s tím protáhlým úvodem máš pravdu. I když jsem si to neuvědomila, dokud jsem si nepřečetla tvou recenzi... čte se to vážně dobře :) Uvidím, jak se mi bude líbit druhá :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.