Recenze - Temná tání

Název: Temná tání
Série: Smrtná zima
Autorka: Kate A. Boormanová
Díl: 2.
Počet stran: 365
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Host

Temná tání jsou druhým dílem série Smrtná zima z pera kanadské spisovatelky Kate A. Boormanové. S prvním dílem, Smrtnou zimou, se autorka rozhodla vstoupit na knižní trh v roce 2014. Tato prvotina odehrávající se v post-apokalyptickém světě ale neobstála tak, jak by mohla a od čtení dalších dílů odradila mnoho čtenářů. Druhý díl nakonec uzřel světlo světa o rok později. Povedlo se mu napravit reputaci prvního dílu nebo jsou na tom Temná tání stejně?

Během smrtné zimy, která plánovaně zasáhla osadu, se toho moc nestalo, ale Emmeline měla čas na přemýšlení a uvědomění si toho, co chce dál dělat. Poměry v osadě se změnily a ona se konečně vydává ven, do lesů, kde by se měla cítit volná a svobodná. Do lesů, od kterých tolik očekává. Ale Em vůbec netuší, do čeho jde a svět tam venku se velice rychle může stát i noční můrou.

První díl nesmírně trpěl absencí děje a pořádného příběhu. V tomto případě autorka Temná tání posunula o stupeň výš. Příběh je o něco lepší, konečně se něco pořádného děje, nechybí ani nějaká ta akce a mihne se i napětí. S nastolením početnějších akčních momentů ale přichází i jedno velké úskalí. Autorka nedokáže do akčních scén dát srdce, představit si je a pořádně je vykreslit. Další otazník vyvstává z pohledu početných, nepravděpodobných náhod a nelogičností. Představte si, že jste v lese plném nepřátel, kteří po vás pravděpodobně pátrají, a vy se zrovna pohádáte se svým společníkem, a budete na něj řvát tak hlasitě, že byste vzbudili i mrtvého. Proč?
Časté náhody dělají z autorčina světa, který měl velký potenciál, kruh, ve kterém o sebe hlavní hrdinové neustále zakopávají a poměrně často na sebe nesmyslně narážejí. I když je příběh opravdu o něco lepší, pořád tu zůstávají určitá ale, a nedokreslené motivy, které jej neskutečně srážejí. Nedostatky, které se objevily v prvním díle, se neustále promítají do toho druhého.

Celý příběh se odehrává v post-apokalyptickém světě. Co se přesně stalo, že svět dospěl až do této fáze, je opravdu těžké říct, protože ani v druhém díle to není pořádně vysvětleno. Svět trpí nedostatkem informací, ale paradoxně se rozšiřuje o nové pojmy a uspořádání. Vše je ale opět podáno dost zmateně, takže udělat si o něm nějakou představu není zrovna jednoduché. Určitě by nebylo od věci přidat mapu k lepší orientaci. 

Stylem psaní nemá autorka našlápnuto vůbec špatně. Má toho čtenáři rozhodně co říct, styl psaní je na jednu stranu jednoduchý, na stranu druhou je v něm jakási síla, která dokáže vystihnout určité stavy opravdu poutavě. Zapracovat by se dalo na dialozích, a také na snížení neustále se opakujících frází.


U hlavní hrdinky je patrný určitý posun dopředu. Hodně přemýšlí a snaží se najít samu sebe. U toho ale hodně myslí na sebe a ne na druhé, takže je lehce sobecká. Neustále se snaží někomu něco dokazovat, dělá unáhlené závěry, místy se chová jako rozmazlené dítě, a pak přijdou momenty, kdy vás z ní klidně zamrazí.

Emmeline je značně nedokreslená, místy dokonce nevyrovnaná. Její uvažování bylo docela zvláštní a nepravděpodobné. Přesto je na ní něco, co dokáže vyvolat sympatie a v jistých momentech jí prostě budete fandit. Není těžké odhadnout, jak se Em bude v daný okamžik chovat, a co přesně udělá. Nedokreslenost hlavní hrdinky ji totiž dělá velice čitelnou, a těžko před čtenářem něco zatají. Emmeline a její vztahy by také jistě uvítaly více pozornosti.

Pokud byla hlavní hrdinka značně nedokreslená, není tomu jinak ani u vedlejších postav, jejichž počet lehce narostl. Opět se setkáváme s Kanem, Tomem, Matisou, Nishwou, Isim a Andrem. Všichni tito lidé Emmeline na její cestě doprovází a slouží jí jako berlička, protože bez nich by tato dívka svoji cestu nenašla.


Do Temných tání jsem šla s určitým očekáváním, které se odvíjelo z nadšenějších ohlasů. Je pravda, že příběh byl o něco lepší než u prvního dílu, ale zbytek je na stejné úrovni. Je to velká škoda, protože celý tento svět, tento příběh měl velký potenciál, který však lehl popelem hned v prvním dílu. 

Příběh, obohacen o napětí a početnější akční momenty, opět trpěl pod váhou nedokreslenosti, podivných náhod a nelogičností. Post-apokalyptický svět se sice rozšiřuje, ale je opravdu složité se v něm nějakým způsobem vyznat, protože je také značně nedokreslený. Neustále jsem čekala na moment, kdy mi autorka konečně vysvětlí, co se všechno stalo, a proč se lidé chovají daným způsobem, ale stále jsem tam, kde jsem byla po dočtení prvního dílu.

Opět jsem se rozhodovala mezi dvěma a třemi hvězdami. Nakonec jsem se rozhodla pro tři, protože příběh byl opravdu o něco lepší. Pokud se chcete pustit do série Smrtná zima, určitě do toho, protože jako oddechová četba působí dobře. Nesmíte však čekat mnoho. Já osobně jsem tak trochu zvědavá na závěr této série, protože mě upřímně zajímá, jak si s ním autorka poradí, a jestli se ještě vyšvihne.

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Původně jsem si tuhle sérii chtěla přečíst, ale pak se začalo rojit spoustu negativních recenzí, tak jsem si to rozmyslela. A jsem docela ráda, že jsem do toho nakonec nešla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě měla tato série opravdu masovou propagaci, byl kolem ní strašný boom, ale samotný příběh za moc nestál. Je to škoda, protože nápad to byl opravdu zajímavý a autorčin styl psaní na to také má.

      Vymazat
  2. jelikoz ohlasy uz u prvniho dilu byly znacne zklamane, tak jsem tuto serii radeji ani nezkousela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohlasy ke druhému dílu jsou docela pozitivní, ale však to znáš. Sto lidí - sto chutí.

      Vymazat
  3. Je fajn, že bol druhý diel aspoň o niečo lepší, ale na druhej strane ma mrzí, že ťa aj tak sklamal. Do tejto série sa neplánujem púšťať, veľmi ma to nezaujalo, každopádne ďakujem za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba bude ten třetí ještě lepší, nechám se překvapit, protože i tak jsem tak trochu zvědavá, jak se autorka popere s koncem :) Kdo ví, třeba se k sérii také jednou dostaneš :)

      Vymazat
  4. Ta obálka je parádní a kniha mě láká, ale já netuším, jestli mě to vůbec bude bavi a nevím, jak se přemluvit :)
    BTW vždycky když otevřu tvůj blog, tak se leknu, že jsem někde jindě, jak jsem zvyklá na tu hnědou a tvé bývalé obrázky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musíš zkusit, protože obálky těchto knih jsou naprosto parádní a skvěle zdobí knihovnu :) .. Jo, ta hnědá tady byla hodně dlouho, ale já jsem se v ní už necítila a prostě to chtělo změnu, trochu to prosvětlit :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.