Minirecenze 16

Zdravím všechny knižní nadšence,
rubrika minirecenzí už nějakou dobu zeje prázdnotou. "Nějakou dobou" myslím více než rok. A stejně tak dlouho v konceptech visel tento na půl rozepsaný článek. Nicméně jsem tady, abych to tak trochu napravila. Takže dneska o jednom knižním zklamání, jednom příjemném příběhu a jednom návratu do mytologického světa Ricka Riordana.
Pokud jste některou z knih četli, ráda si o nich od vás na oplátku také přečtu. Minimálně Sky in the Deep a The Last Namsara jsou tituly, které u nás jsou a byly velice diskutovanými. Jedna kvůli nadměrnému množství chyb, druhá kvůli obálce. Nuže? 

Sky in the Deep - Adrienne Young


Sky in  the Depp byla bezesporu jednou z nejočekávanějších Young Adult knih roku 2018. Námět této knihy a počáteční záměr nezněl vůbec špatně. Prostředí, zvyky a kultura inspirovaná severskou mytologií. Drsné prostředí, dva kmeny co by úhlavní nepřátelé a neochvějná mladá bojovnice. Navíc kdo by dokázal odolat té skvěla zhotovené obálce? To vše dohromady se opět tváří jako pořádná dávka potenciálu. Pravda je ale bohužel někde úplně jinde.

Možnosti byly opravdu široké, severská mytologie je studnicí inspirace a autorka do příběhu mohla promítnout opravdu hodně. Nakonec do něj nepromítla vůbec nic. Těch pár informací, které čtenář o tomto světě dostává čítají pojmenování kmenů. několika vesnic a hlavních postav. Sem tam se mihne jméno nějakého boha a forma jeho uctívání. Žádná historie kmenů, jejich tradic, hlubší kultury - zkrátka a dobře nic takového. Celá kniha se všemi svými aspekty působí nesmírně ploše, nevyvinutě a absolutně nedotaženě. Zápletka naprosto banální, bez většího smyslu. Akce se sice místy objevuje, ale ani ta nedokáže rozproudit krev v žilách. Sem tam se mihne nějaké to napětí a střídání předvídatelnosti s nepředvídatelností. 

Stejné je to s hlavními i vedlejšími postavami. Nedokážou zaujmout ničím, všechny do jednoho jsou nezajímavé, nudné a nedokončené. Vztahy mezi nimi nefungovaly na jedničku, ani na dvojku či trojku. Byly nezapočaté, ani dokončené. 
Styl psaní je nenáročný, bystrý a opět jednoduchý. Velkou výhodou je, že příběh opravdu plyne jedna báseň. Ta rychlost je až neuvěřitelná a upřímně i lehce na škodu. Ne, děkuji.

The Last Namsara - Kristen Ciccarelli


Na začátku byla Namsara - dítě nebes a odvahy, dítě které bylo poslem lásky a smíchu. Ale tam, kde je světlo, musí být i temnota - proto zde bylo Iskari. Dítě krve a měsíčního svitu, ničitel a nositel smrti. Starověké příběhy jsou zakázané, protože až moc přitahovaly pozornost draků. Asha, dcera krále Firgaardu, se mocných příběhů nebojí, naopak, vypráví je, aby k sobě draky přilákala, chladnokrevně je zabila, a přijala tak úlohu Iskari. Příběh bouřlivého písku, otroků a starých legend, kdy nic není tak, jak se na první pohled zdá, na stránkách své debutové knihy rozehrává kanadská autorka Kristen Ciccarelli.

Další z řady stále častěji vycházejících Young Adult fantasy příběhů, se do rukou čtenářů dostala již v roce 2017, a to v naprosto nádherném kabátku. Jedná se o knihu, která je primárně určena mladším čtenářkám, stejným bojovnicím jako je Asha. Vzhledem k věkové kategorii je v knize vše uzpůsobeno a přizpůsobeno čtenáři. Jednoduchý příběh rozdělený do krátkých kapitol, stručný styl psaní, do kterého autorka promítla hodně akčních momentů, dynamiky i vygradovaného napětí. Svět je tu poněkud jednoduchý s různými fragmenty historických událostí, které jsou rozesety jako dodatky mezi kapitolami. Co se týká světa, mohla autorka ještě přidat, a vyplnit tak mnoho prázdných míst a srovnat nelogičnosti, kterých si tam nasekala docela dost.

Postavy jsou vykresleny vesměs sympaticky. Asha je tvrdohlavá, svéhlavá a dosti přímočará dívka. Místy jedná bez rozmyslu, a jak už anotace napovídá, není to usměvavá, dobro konající hrdinka. Je drsnější, chvíli neposedí, pořád má potřebu všechno řešit. Vývojem samozřejmě také prochází, ale pouze nepatrným. Ostatní postavy také oplývají sympatickými charakterovými prvky, které dotváří příběh z jiného úhlu pohledu.
Takže kolem a kolem je The Last Namsara příjemná Young Adultovka, která sice má svoje mouchy, na stranu druhou má plno světlých momentů a navíc nese skvělá poselství, především tedy mladším čtenářům, ale člověk není nikdy dost starý na nějaká ta poučení, že?

Percy Jackson's Greek Gods - Rick Riordan


Že máte přečtené všechna možná i nemožná dobrodružství Percyho Jacksona a ten chlapík Vám začíná chybět? Že máte potřebu vrátit se zpět do světa polobohů, bohů a jejich svárů? A že byste nejraději zavítali na úplný začátek? Tak takové přání by Vám mohl splnit jedině samotný Percy Jackson, který si na svá bedra opět naložil nelehký úkol. Co by pro své čtenáře v nouzi ale neudělal, že? Samotný Percy Jackson se totiž nechal strhnout davem a pustil se do životů hlavních řeckých bohů, tak mu držme palce, aby žádného z nich nenaštval. Hrátky s bohy, jak už totiž Percy nejednou zjistil, nejsou jen tak. 

Řecká mytologie pro většinu z nás není žádnou novinkou. Základní povědomí o Diovi a jeho božských příbuzných má snad každý z nás. A kdo se až tak v této oblasti necítí, Percy ho svým břitkým humorem jistě rád zasvětí. Ano humor je důležitým aspektem těchto příběhů stejně, jako je tomu u ostatních knih Ricka Riordana. Ovšem tady v několika případech zachází až do sarkasmu, který skvěle ladí s rozličnými povahami jednotlivých bohů. Rick Riordan, ač je známý svými hrátkami s mytologiemi, začíná být také poněkud průhledný, jeho stereotyp a věčné opakování se dostihlo i tuto knihu.

Vyprávění je omezeno opravdu jen na hlavní řecké bohy a jejich nejbližší. Ať už se jedná o nejznámější příběhy a postavy s nimi nutně spjaté. Takže pokud čekáte nejznámější polobohy, nečekejte, protože těm už se autor ve svých knihách věnoval až dost. 
Opět platí pravidlo, že autor vzdělává, poučuje a učí. Zde platí spíše forma pokusu a omylu, protože řečtí bohové jsou opravdu nevyzpytatelní. Jejich charaktery představují opravdu širokou škálu všech možných kombinací, nejpatrnější je ovšem naivita, drsnost a několik (všechny) horkých hlav na Olympu.

Pokud znáte Ricka Riordana a jeho knihy, víte, do čeho jdete, protože tato kniha nabízí do poslední kapky to, co všechny ostatní. A pokud ne, třeba není vůbec špatný nápad touto knihou do této mytologie, proniknout.

Zdroje fotek: Bookerie, Read, Watch and Think

8 komentářů:

  1. Měla jsem podobné pocity ze Sky in the Deep, ale na druhou stranu jsem si u toho alespoň odpočinula, když pominu všechno to, co tam mohlo být a nebylo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, odpočinek neberu, jen já se u toho asi víc rozčilovala, než odpočívala :D

      Vymazat
  2. Jéé som rada, že si obnovila túto rubriku :-) Z týchto kníh som nečítala ešte ani jednu, ale The Last Namsara a celá táto séria je na mojom tbr zozname, tak snáď sa k nej niekedy dostanem 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy máte původní obálky, že? :)

      Vymazat
    2. Áno, v slovenčine nechali tieto pôvodné, teda myslím, že áno, možno font je trošku iný :D

      Vymazat
  3. Sice to není můj žánr, ale ta obálka ke knize The Last Namsara je DOKONALÁ!!!

    Jinak se mi velmi líbí to označení krátká chvilka = rok :D To znám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nádherná, mám ji doma a jako, fakt krása <3
      To se prostě sem tam stane no, ale tak rok sem, rok tam :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.