Recenze - Shannarův meč

Název: Shannarův meč
Autor: Terry Brooks
Díl: 1.
Počet stran: 608
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Omega

Shea Ohmsford žije v obyčejné vesničce jménem Stinné údolí a potíže celého světa ho nechávají chladným. Náhle se však ve vesnici objeví starý dějepisec a cestovatel Allanon, který přináší ponuré zvěsti a varování před spiknutím. Údajně mrtvý Pán černokněžníků se chystá ovládnout svět a jedinou zbraní, která ho může zastavit, je kouzelný Shannarův meč. Jeho moc však dokáže odemknout pouze Shannarův pokrevní dědic, a tím je právě Shea Ohmsford. Mladík, na jehož bedrech náhle spočívá osud celého světa, musí ze své vesničky uprchnout, ale okřídlený dravec, sluha Pána zla, ho pronásleduje. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Omega)

Shannarův meč nepředstavuje ve fantasy žánru žádnou novinku. V originále tento úvodní díl rozsáhlé série vyšel již v roce 1977 a u nás se na pulty knihkupectví a do rukou českých čtenářů dostal až v roce 1997. A nyní, v roce 2016, přichází nakladatelství Omega se zbrusu novým vydáním. 
Americký spisovatel Terry Brooks, který je pokládán za předního autora fantasy příběhů, se nikdy příliš netajil směrem své inspirace. Nezastíral ani, že Shannarův meč představuje remake, tedy předělání, přepracování Pána Prstenů. Čtenáři této knihy se po dočtení většinou řadí do dvou táborů. Na ty, kteří jsou fanoušci Tolkiena a Brooksovo dílo mnohdy považují až za plagiát a velice ho kritizují, a na ty, kteří s Tolkienem zkušenosti nemají a Brooksovo dílo přijímají pozitivně. Ale jak to ve skutečnosti je? Opravdu se jedná jen o napodobeninu nebo má Brooks čtenářům také co nabídnout?

Je pravdou, že o Tolkiena se ve Shannarově meči zakopává snad na každém kroku. Místo Prstenu tu však máme meč, poklidné a mírumilovné Stinné údolí představuje Kraj, nesmíme zapomenout ani na bytost obdobnou Glumovi a charaktery velice se podobající těm ze Společenstva Prstenu. Přesto se však Brooks v žádném z těchto aspektů Tolkienovi nevyrovnává. Ale teď už dost srovnávání.

Příběh Sheai Ohmsforda se odehrává v budoucnosti našeho světa, který byl zdevastovaný a zničený nukleárními válkami. Země je uspořádána do nového imaginárního světa Čtyřzemí, které má svoji krvavou historii, tradice a zákony, což ho dělá uvěřitelným a nosným. Kromě lidí se po Čtyřzemí procházejí také elfové, druidové, trpaslíci nebo třeba gnómové a trollové. Brooksův postapokalyptický svět, ve kterém je věda a chemie nahrazena magií, je do jisté míry rozhodně svůj. Mnoho čtenářů ale bude postrádat mapu, která je u příběhů podobného ražení snad nutností.

O příběhu a jeho originalitě tu snad ani nemůže být řeč. Jednoduchá zápletka přímo vybízí k akčním situacím, kterých tu na čtenáře čeká více než dost. Nechybí ani překvapivé zvraty, temná atmosféra a napínavé momenty, které čtenář bude prožívat společně s hlavními hrdiny. Pak příběh oplývá velkým množstvím popisných částí, ať už jde o prostředí nebo vnitřní úvahy jednotlivých postav, které dokreslují děj. Drobný problém spočívá v tom, že některé tyto části jsou zbytečné, příběh nikam neposunují a vytváří hluchá místa. 


Ústřední postavou se ve Shannarově meči stává Shea Ohmsford, napůl člověk, napůl elf a dědic velice silného artefaktu, jehož moc může probudit jedině on. Sheaovi rozhodně nemohu upřít jistou dávku odvahy a dobrodružné povahy, škoda jen, že se po většinu příběhu choval bláhově, naivně a neuváženě. Smysl pro čest a povinnost mu nechyběla, škoda jen, že z něj autor nedostal trochu té, možná až dětské nerozvážnosti.

Více než hlavní hrdinové jsou rozhodně ocenitelnější vedlejší postavy. Zajímavým vývojem prošel hlavně Menion, dědic malého království, který velice rád vedl svůj bohémský život a o politiku se velice nezajímal. Na výpravě, kterou se svým přítelem Sheaou podstoupil, se naučil cti a smyslu pro povinnost. Sám si uvědomil mnoho věcí, a to, co mu hned nedošlo, ho naučila zkušenost. 

Nesmíme zapomenout na dějepisce Allanona či na prince Balinora, Durina či Hendela, jejichž osud a vlastní cesty nějakým způsobem přispěly k výpravě a zamíchaly kartami. 

********

Hodnotit knihu, která už vlastně byla jednou napsána, není jednoduchá záležitost. Terry Brooks vzal britského Pána Prstenů a přepsal jej do jednodušší americké verze. A je nutné uznat, že jsou čtenáři, kteří raději sáhnou po Shannarově meči než po náročné Tolkienově trilogii. Když se ale odpoutáme od Tolkiena a inspirace, má Brooks rozhodně co nabídnout, což dokonce potvrdil v dalším díle, ve kterém se rozhodl jít svojí vlastní cestou. 
Pro zarputilé fanoušky Tolkiena, a pro ty, kteří jsou dílem Terryho Brookse rozezleni, může být útěchou fakt, že Tolkienovo dílo je natolik inspirativní a obdivuhodné, že se do něj někdo pustil znovu.

3/5
Pokud máte zájem přečíst si příběh, ve kterém svádí nelítostný boj dobro se zlem, neváhejte si Shannarův meč pořídit na e-shopu nakladatelství Omega či na e-shopu Knih Dobrovský. Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. 

15 komentářů:

  1. Priznávam, že o existencii tejto knihy som vôbec netušila až kým nevyšlo toto nové vydanie. Nejako extra ma to však neláka, možno si to niekedy zo záujmu prečítam, ale zatiaľ mi bohato stačí skvelý Tolkien :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o tom také neměla zdání, až když vyšla tato nová obálka, ale špatné to nebylo, četla jsem velice pozitivní recenze, které této knize dávaly plný počet hvězd či velice vysoké hodnocení.

      Vymazat
  2. Byl bych minimálně o hvězdičku přísnější, ale důvody tvého hodnocení chápu. Vlastně možná i o dvě hvězdičky, ale líbí se mi nová obálka. Četl jsem to svého času ještě ve starém vydání, které přišlo s touhle příšerností: goo.gl/oR7HI4. A to prosím dvourozměrný displej ještě shovívavě zakrývá 3D efekt některých motivů, jako je nadpis nebo titulní meč...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem tvoji recenzi na Shannarův meč, tudíž znám tvůj názor i tvoje východisko, a jako fanoušek Tolkiena s tebou v jistém směru prostě souhlasím, ale když se od toho odpoutám, tak to tak špatné nebylo, samozřejmě to mělo rezervy, ale četla jsem i horší v tomto žánru, nedala jsem do toho tolik té subjektivnosti.

      Vymazat
    2. Že existují daleko horší knížky je samozřejmě pravda :) ;)

      Vymazat
  3. Ještě se mi nenaskytla šance přečíst si "Shannarův meč" - ale doufám, že na knihu co nejdříve narazím a budu si ji moci koupit.. :) Co se týče tvé recenze víš já nejsem typ člověka, který knihu odsoudí jen kvůli názoru někoho jiného, je pravda, že samotný úvod mi připomněl "Pána prstenu", ale na druhou stranu jsou lidé, kteří Tolkiena nikdy nepochopí, a tak sáhnout po této knize, protože jak si sama napsala, je zjednodušena a jak je známo američané si vždy vše musí zjednodušit, protože jejich mozky nejsou tak vyspělé jako ty naše (samozřejmě nechci nikoho urážet), ale přijde mi to tak ;) Protože, kdyby tomu tak nebylo tato kniha neexistuje.. :) A nevím zda používáš aplikaci "wattpad" - já tedy ano a je tam spousty příběhů na téma "Hobit" či "Pán prstenů", sice je to něco co asi nikdy nebude někde na pultech, ale já sama ráda píšu příběhy ze Středozemě a teď zrovna pracuji na takovém jednom projektě a sice vím, že to nikdy nebude na pultech, ale koupit si autorská práva tak to tam dám, protože některé příběhy ze Středozemě stojí za to a kdyby byl Tolkien na živu divil by se co jeho "Hobit" nebo "Pán prstenů" lidi přinutí vymyslet.. Samozřejmě tvoje hodnocení chápu, ale přeci jen já bych té knize dala šanci určitě má něco do sebe.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych knihu odsoudila, vypadá to úplně jinak.

      Vymazat
    2. Já vím, ale jak jsi již zmínila lidé se dělí do dvou skupin ale je tu přeci i taková ta skupina, která snese jak Tolkiena tak i Brookse, což znamená že člověk, který si přečte jak "Pána prstenů" tak i "Shannarův meč" ;))

      Vymazat
    3. Ja na takového člověka ještě nenarazila, ale až si knihu prečteš, ráda si poalechnu tvůj názor. Vždy je něco mezi, ale v tomto případě je to minimum.

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Tolkienův Pán prstenů je moje nejoblíbenější série, takže na něj nedám dopustit :) Ale na Shannaru se určitě také chystám a doufám, že mě mile překvapí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem teprve asi v pětině knihy, ale i já vidím, že je to inspirováno Tolkienem. Je to škoda, ale aspoň, že v dalších dílech psal autor podle sebe :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :)
    Kniha tu na mě zatím ještě čeká, tak jsem zvědavá, co se z toho nakonec vyklube..

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda si časem knihu přečtu, rozhodně to bude zajímavé i pro srovnání, krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.