10 důvodů, proč miluji Tolkienovu tvorbu

Zdravím knihomolové,
po nějaké době jsem tu opět s článkem, který nezapadá do kategorie recenze, knižní přírůstky ani TAGY. Články obdobného ražení jsou v knižní blogosféře poněkud ojedinělé, a myslím, že je to velká škoda, protože právě tyto články mohou vyvolat diskuze, velké ohlasy a můžete do nich dát kus sebe. 
Dnes na téma 10 důvodů, proč miluji Tolkienovu tvorbu. Mnozí z Vás vědí, že Tolkien je mým nejoblíbenějším spisovatelem, je považován za největšího průkopníka ve fantasy žánru a jeho díla jsou samozřejmě neskutečná. Proč pro mě Tolkien jako spisovatel hodně znamená? Pojďme se na to společně podívat.

1. Přivedl mě ke čtení

Jako malé dítě jsem vyrostla na pohádkách, které mi četli rodiče velice často. O několik let později přišla ta skvělá schopnost, konečně si něco přečíst sama. Samozřejmě se ze začátku jednalo o pohádkové knihy a o knihy pro mladší čtenáře jako byly Děti z Bullerbynu či Dívky v sedlech. Jako by to ale bylo včera, kdy jsem pod stromečkem našla knihu Hobit. Bylo to pro mě velké překvapení, protože jsem po ní nijak netoužila a Tolkien byl pro mě v tu dobu jedna velká neznámá. Vůbec jsem netušila, co od autora očekávat, ale nakonec jsem se hlavně ze zvědavosti do Hobita pustila. Můžu vám říct, že tento dárek byl snad ten nejlepší, jaký jsem kdy dostala a rodičům to nikdy nezapomenu. Hobit byl úplně první knihou z žánru fantasy, kterou jsem kdy četla a otevřel mi dveře do dalších imaginárních světů, po kterých jsem krátce po dočtení začala prahnout. Nedlouho poté následovaly Letopisy Narnie a Odkaz dračích jezdců. A už to jelo.

2. Základy fantasy žánru

Bylo by poněkud sobecké tvrdit, že to pouze zásluhou Tolkiena máme dnešní podobu fantasy žánru, protože to tak není. Fantasy prvky lze spatřovat v dílech ještě před Tolkienem, ale v tomto směru byl Tolkien velkým průkopníkem. Dal život, podobu a charaktery novým rasám, blíže je specifikoval a zasadil do prostředí. Vývoj fantasy žánru velice ovlivnil, a stejně tak ovlivnil další osoby, nejen spisovatele, ale také malíře či tvůrce filmů. 

3. Imaginární svět

Tolkien na svém světě pracoval po většinu svého života. Arda (Středozem) je opravdu pestrá směsice hvozdů, hor, malebných údolí, ústí řek, ostrovů, moří, ale také měst, sídel, mostů a gigantických staveb. Každý svět by měl, dle mého procházet nějakým vývojem, což Tolkien splňuje naprosto parádně. Čtenář má totiž možnost dozvědět se, jak byl tento svět stvořen, a pak v něm může pobývat skoro celé Čtyři věky. Čtyři věky formování Středozemě, které ale pro fanoušky stále nestačí, protože prahneme po dalších a dalších skutečnostech. 
S klidným srdcem mohu prohlásit, že Tolkienův svět je jeden z těch nejprokreslenějších, nejvýraznějších, nejnosnějších, no zkrátka nejlepších a nejspletitějších.

4. Jazyky

Když Tolkien tvořil Ardu, vzal to opravdu ve velkém. Tolkien se během svého života zabýval studiem jazyků a byla to jeho velká záliba. Jazykověda ho inspirovala k vytvoření hned několika umělých jazyků, z nichž nejznámější jsou dva elfí - sindarština a quenijština. Jen málokdo by stvořil svět tak autentický, aby k němu vytvořil i vlastní jazyky, které tvoří neodmyslitelnou složku Tolkienova díla. 

5. Rozsáhlost, náročnost

Rozsáhlost Tolkienova díla je opravdu známá. Tolkien byl velký detailista, což je fakt, který v knihách může působit i negativně. Nejeden čtenář odložil Pána Prstenů kvůli rozsáhlosti, ať už se jedná o výše zmíněné detaily nebo o popisy prostředí či různé úvahy. Ano, Tolkienova díla jsou rozsáhlá a náročná na čtení, plná popisů, za to ale poskytují nikdy nekončící možnosti naší vlastní představivosti a schopnosti vnořit se do tohoto světa. 
Pokud jste zkoušeli číst Pána Prstenů a nedočetli jste ho, zkuste sáhnout nejprve po Hobitovi nebo třeba po Dopisech Děda Mráze či po Panu Blahošovi. Snad nejnáročnější je Silmarillion a s ním související Historie Středozemě, která žel "ještě" nebyla přeložena do češtiny. 

6. Rozmanitost

Když se řekne Tolkien, každému automaticky naskočí Hobit či Pán Prstenů, místy i Silmarillion. Toto jsou samozřejmě Tolkienova nejstěžejnější a životní díla, ale nezapomínejme, že Tolkien měl kromě svého velkého dítěte Ardy i skutečné děti, pro které velice často vymýšlel příběhy. Pro dětské čtenáře jsou vhodné Dopisy Děda Mráze, jedná se o soubor dopisů, které Tolkien psal svým dětem ve vánočním čase, a které jsou navíc opatřeny velice povedenými ilustracemi. I když jsou příběhy Děda Mráze a polárního medvěda určeny spíše mladším čtenářům, určitě jimi nepohrdne ani mnohem starší čtenář. Pak je tu i výše zmíněný Pan Blahoš, který se do rukou českému čtenáři mohl dostat až v roce 2015, a který si vysloužil také pořádnou dávku ilustrací.

7. Poezie

Sedmý bod jde ruku v ruce s bodem šestým, ale rozhodla jsem se, že by bylo vhodné jej osamostatnit, protože se jedná o velice důležitou složku Tolkienovy tvorby. Hobit a Pán Prstenů se hemží básněmi, které autor sám vytvořil. Někteří mohou zastávat takový názor, že pár básní nedělá z autora básníka. Svoji schopnost ponořit se do tohoto druhu literatury Tolkien prokázal v Artušově pádu, nedokončené aliterační básni. Pak také v Legendě o Sigurdovi a Gurdún a v překladu epické básně Beowulf, jejíž vydání je u nás neustále odkládáno. 

8. Tragický nádech

Tolkienovým dílem především prostupuje boj dobra se zlem a s tím související mocenské boje. Význam dobra a boje za něj je v knihách několikrát zdůvodňován. Téměř všichni víme, jak dopadne Pán Prstenů a Hobit. To však neznamená, že vše jde po másle. A možná se ptáte, jestli nejsem trochu morbidní, když mám mezi těmito důvody i tragédii, ale ona je, alespoň pro mě velice důležitá, protože bez ní by to nefungovalo. Kde by byl příběh Túrina bez tragédie? Jak by na tom byla Lúthien a Beren či co takové Glumovo či Frodovo utrpení?

9. Nekonečnost Tolkienova díla

S Tolkienem jsem začala poměrně brzy. Nejdříve jsem četla jenom jeho díla, ale s tím jsem se později nespokojila, protože jeho svět je daleko spletitější, rozsáhlejší a mnohé informace už ani Pán Prstenů s Hobitem nemohli nabídnout. Kdybych si zvolila věk patnácti let za takový výraznější mezník mého zájmu, bylo by to už osm let, co s Tolkienovou tvorbou trávím čas, a ještě stále jsem nedokázala pojmout gigantickou velikost jeho světa. Abyste to chápali, Tolkien nestvořil jenom hlavní postavy svých příběhů, on stvořil celé rodokmeny, vedlejší postavy, postavy, které se v příbězích třeba ani nevyskytují, ale jsou svázány příbuzenskými svazky. Podobné je to s místy a historickými událostmi. Tolkienovi nestačil celý život na dokončení svého díla a já mám takový pocit, že mi nebude stačit ani ten můj na to, abych objevila všechna jeho zákoutí.
Takový Silmarillion jsem četla asi pětkrát a stejně v něm pokaždé najdu něco nového, něco co mi při předcházejícím čtení prostě uteklo.

10. Aktuálnost, inspirace

Tolkien je ve fantasy žánru už takovou legendou, jeho dílo je neustále řešeno, analyzováno a připomínáno. A ono je to vlastně zasloužené, ať už z pohledu prohloubení fantasy žánru nebo faktu, že na to Tolkien prostě opravdu má. Jeho dílo je aktuální a já doufám, že neustále bude. A co víc, jeho díla posmrtně stále vycházejí, takže pokud si myslíte, že už všechny knihy od tohoto autora máte, jste na omylu.
Samozřejmě Tolkien všechno nevymyslel hned a sám. I on se nechal inspirovat, a to převážně evropskou mytologií, kterou aplikoval do svého díla. Nicméně i on se stal a neustále se stává velkou inspirací, ať už počínajících autorů či obyčejných snílků. Jeho odkaz můžeme spatřit i v novodobých dílech, kam jsou vloženy záměrně či naopak. Je však jasné, že Tolkienem se lidé inspirovali, inspirují a inspirovat také budou. 
Tolkien je opravdu neuvěřitelný spisovatel a nabízí toho více než dost. Naučil mě oceňovat kvalitu, což někdy může být i na obtíž, protože jakoukoliv přečtenou fantasy hned porovnávám s jeho dílem, což je prostě chyba, protože je to Tolkienova celoživotní práce.

A jak jste na tom s Tolkienem vy? Máte také takhle oblíbeného spisovatele?
Samozřejmě kdybych chtěla, mohla bych se do toho ponořit hlouběji, ale takhle je to dostatečné, a kdo ví, jestli by to pak někdo četl. Nicméně pokud jste dočetli až sem, děkuji za vaši pozornost a někdy příště.

zdroj úvodních fotek: theonering.net, citaty.net
ostatní fotky: vlastní 

26 komentářů:

  1. Ja mam Tolkiena hodne v oblibe. Cetla jsem samozrejme Hobita a Pana prstenu a to hned nekolikrat, ale po pravde je to uz taky nejaky patek. Naposledy jsem od nej lustila Silmarillion, ktery mi dal hodne zabrat. Asi nejtezsi z toho, co jsem zatim cetla. Rada bych se pustila i do dalsich knih ze Stredozeme, ale za prve se bojim po Silmarillionu, zda to nebude zase tak narocne a za druhe, sama ani nevim, ktere knihy vsechny vypravi (v cz) o Stredozemi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silmarillion je opravdu náročná četba. Já jsem z toho napoprvé moc neměla a to jsem se neustále vracela, abych nezapomněla kdo je kdo a v jakém příbuzenském vztahu je zase s někým jiným. Silmarillion rozhodně není kniha, kterou by jeden četl pouze jednou, pokud ho Tolkienova tvorba opravdu zajímá.
      Kromě Silmarillionu bych ti klidně doporučila Nedokončené příběhy a Knihu ztracených pověstí. Bohužel mnoho knih nebylo přeloženo do češtiny :/

      Vymazat
    2. Já viděla třeba i Húrinovy děti atd.. Tak to možná někdy zkusím...

      Vymazat
    3. Jasný, vidíš na Húrinovy děti jsem úplně zapomněla, ty by se ti mohly líbit, protože je tam docela dost děje a méně popisování. Je to prostě "dějovitější" a o to tragičtější :)

      Vymazat
  2. Spísala si to naozaj krásne a v mnohých bodoch sa s tebou zhodujem, najviac sa i páči asi pre tie základy z fantasy a neuveriteľnú premyslenosť celého sveta, rás a jazykov :-) Vyslovene k čítaniu ma osobne nepriviedol, čítala som aj predtým ako som sa pustila do Tolkiena (jeho diela sú predsa len pre trochu starších) a k fantasy knihám ma priviedol viac HP, ale rozhodne sú jeho diela výborné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Casion,
      mě Tolkien přivedl spíše ke čtení fantasy příběhů, s Hraničářovým učněm jsem se setkala až později, ale také patří k mým oblíbeným autorům, i když je jeho tvorba prvotně určena mladšímu čtenáři. Nedám na ni dopustit :)

      Vymazat
  3. Nádherný článek! - ani nevíš, jak moc jsem se na něj těšila.. :) Dokázala si do jednoho článku nacpat něco, co já bych musela nacpat rovnou do dvou, takže velká poklona! ;) Jinak jak už jsi sama zmínila s Tolkienem jsem začala už v dětství a jsem za to opravdu ráda, protože díky němu jsem si zamilovala fantasy.. :) A co se týče "Silmarillionu" - nechápu proč z něj všichni mají strach já ho četla a je pravda, že je to troch náročné především ta jména, ale když máš mapu vše je hned lepší! ;) Ale také jsem četla "Nedokončené příběhy" - a to je další taková pecka, já z toho byla nadšená.. Ale nejvíc obdivuji to jak se Tolkien snažil všechny příběhy propojit.. Někdy mi to přijde jako by spíše napsal jeden dlouhý příběh, který potom rozdělil do několika svazků knih.. :) Každopádně já bych takových článků od tebe uvítala více zajímalo by mě zda sis takové pouto vybudovala i k dalšímu autorovy.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji moc .. Já jsem zase neochvějně čekala na tvoji reakci. Vidím, že toho, co se týče Tolkiena máme opravdu hodně společného, což mě těší, protože jsem na takového člověka snad ještě nenarazila :) ..
      Silmarillion není jednoduchá četba, ale s tou mapou souhlasím, protože ta je pro příběhy opravdu skvělou berličkou a snad i nezbytností. Nedokončené příběhy jsem také četla, ale zatím jen jednou a je to už hodně dávno. O to víc mě strašně mrzí, že některé knihy zkrátka nebyly přeloženy do češtiny a asi ani nikdy nebudou :/ ..
      Jsem ráda, že tě článek zaujal, uvidím, jak s nimi naložím do budoucna. Mám hodně oblíbených autorů od Flanagana přes Paoliniho po některé novodobé, ale žádný se mi nezaryl pod kůži tak, jako se to povedlo Tolkienovi :)

      Vymazat
    2. Nemáš vůbec za co! :) A navíc, vždyť je tu tolik skvělých lidí, kteří ti tu vždy zanechají krásné komentáře.. Ehm, budu upřímná - já také ne! Tedy tím neříkám, že někteří z těch co znám nečetli "Hobita" nebo "Pána prstenů", ale nikdy neměli pro Tolkiena takový zápal a proto jsem ráda, že jsem někoho takového konečně potkala.. :)
      Když jsem "Silmarillion" - četla mapu jsem měla pořád u sebe a věděla jsem o čem je řeč, i když hodili by se i rodokmeny, i když v knize jsou ale stále v knize listovat je pro mě tedy dost nepraktické.. Eh, tak až nebudeš vědět, co číst sáhni po "Nedokončené příběhy" - já z toho byla opravdu nadšená a nejvíc mě těšilo, že se o Středozemi zase něco dovídám.. :) To mě taky mrzí, ale mám spolužáka, který má hrozně rád angličtinu a pořád mi básní o tom, jak by chtěl překládat knihy tak pokud mu to vyjde určitě ho dotlačím i do nějakých těch Tolkienových děl.. ;)
      Já doufám, že dobře.. Asi se budu opakovat, ale vidím to úplně stejně jako ty.. Minulý rok mě inspiroval tvůj článek na starém blogu → http://svet-stredozeme.blog.cz/1505/15-mist a doufám, že se mi o prázdninách povede všechny ta místa navštívit.. ;))

      Vymazat
    3. Ano, to ano. Já jsem za každý komentář nesmírně vděčná, protože mě vždy dokáže potěšit, ale ještě jsem ani mezi mými čtenáři nenarazila na tak zapáleného "tolkienovce" jako jsi ty, a o to mě tvoje komentáře na podobné téma těší vždy víc :) ..
      Tak pokud to spolužákovi vyjde a jednoho dne by chtěl kvalitně přeložit Historii Ardy, budu ho nadosmrti uctívat :D ..
      Takže na prázdniny plánuješ navštívit místa, která jsou nějakým způsobem spojená s Tolkienem? To je naprosto skvělé a snad ti to vyjde. Já jsem zatím pouze navštívila Český Hobitín, který ač je malinký, rozhodně skrývá tu pravou atmosféru. Na něco většího zatím nejsou finance. Každopádně si svůj výlet užij a doufám, že budeš hodně fotit a pak se se mnou (námi) o fotky podělíš, určitě by z toho šel pak udělat skvělý článek. Něco jako po stopách Tolkiena :) ..

      Vymazat
    4. Ale vždy, když píšeš něco co souvisí s Tolkienem vidím tu spousty komentáři, které jsou opravdu milé, i když možná odlišné.. :) A jsem ráda, že tě mé komentáře těší, já se vždy snažím psát jenom to, co si myslím.. ;)
      Určitě se mu o tom zmíním, tak momentálně dělá jazykovou školu a do angličtiny je opravdu hodně zapálený on vlastně knihy a filmy sleduje jen v angličtině a já myslím, že má budoucnost a Tolkiena má také rád, i když ne tolik jako já.. :D
      Přesně tak chci začít Británií, Potom chci navštívit Český Hobitín a už šetřím i na Nový Zéland chci na vlastní oči vidět kraj a zažít ten příběh, který znám z knih.. :) Také doufám, že mi to vše vyjde, ale ještě musím najít někoho, kdo se se mnou zúčastní mojí výpravy - i kdž počítám, že asi takovou družinu jako měl Thorin Pavéza či Frodo Pytlík nikdy nebudu mít, ale ve dvou se cestuje lépe.. ;) Náhodou už jen to, že jsi navštívila Český Hobitín je velký úspěch! A věřím tomu, že kdyby se Tolkienův syn dověděl o Českém Hobitíně byl by potěšen.. :) A věřím, že třeba se ti v budoucnu poštěstí navštívit i jiná místa..
      To zní skvěle a kvůli tomu jsem si koupila i zrcadlovku a vzhledem k tomu, že ráda fotím věřím že budu fotit úplně všechno.. ;))

      Vymazat
    5. Hobitín na Novém Zélandu je snad moje největší přání, a já doufám, že se mi jednoho dne splní, a budu moci na vlastní oči spatřit tu krásu :) ..

      Vymazat
  4. Krásně napsané! :)
    Rozhodně inspirace a další důvod k tomu, abych se konečně do jeho knih pustila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,
      jsem velice ráda, že ti článek slouží jako inspirace, pro ten účel byl také napsán :)

      Vymazat
  5. Souhlasím, naprosto nádherný článek :)
    Trefila ses mi přímo do noty ve všech bodech. Mohla bych každý komentovat strašně dlouho, ale nejvíc se mi líbí Jazyky a neodmyslitelné písmo. Když jsem byla na základce a v kinech zrovna vycházel Hobit, lidi kolem mě se o to začali zajímat jak divý, a já už ho měla kolik let přečteného. A jaký byl teprve bum ve třídě, když jsem vytáhla papír a na něm měla runovou abecedu. Od té doby jsme měli všechno v runách- taháky, psaníčka, někteří i poznámky. Runy si pamatuju do dneška, nedají se zapomenout :)
    Děkuji za krásné čtení, udělalo mi neskutečnou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát :)
      Jazyky k Tolkienovi neodmyslitelně patří. Hobit opět tak trochu otevřel pandořinu skříňku, a i když jsem s jeho filmovým zpracováním nebyla příliš spokojená, opět vyvedl na svět další zájem o Tolkiena a jeho tvorbu :)

      Děkuji ještě jednou, jsem ráda, že se článek líbil :)

      Vymazat
  6. Tolkiena mam také strašně rada. Ale treba Silmarillion se mi cetl lepe nez pán prstenů. Musim zkusit dat šanci druhému dílu :)
    Pekny clanek,moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak to jsi první člověk, kterého potkávám, a komu se Silmarillion četl lépe než Pán Prstenů. Druhému dílu určitě šanci dej, ale chápu, že ne vždy je na to nálada :)

      Vymazat
  7. Suler clanek. Bal jsem se, ze to bude zas takovych tech deset strucnych faktu o nicem, ale mile jsi me prekvapila. Tolkien byl proste unikat ve vsech smerech tvorby. Se Stredozemi si dal takovou praci, ze by mohli zavidet i literarni vedci nebo filozofove. Skvele jsi ho rozebrala. Jen bych jeste zminil, ze inspiraci byla i druha svetova a bije rozepre vychodu se zapadem. Tleskam a jen tak dal. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by to bylo jak říkáš 10 stručných faktů o ničem, nemělo by smysl takový článek vůbec psát. Souhlasím, Tolkien byl neuvěřitelný autor, který toho čtenář neustále po celém světě hodně nabízí. Článek má především sloužit jako taková inspirace. nalákání i bližší seznámení s Tolkienem. K té inspiraci, Tolkien se nechal inspirovat mnoha věcmi, dokonce i budovami. Bylo to zmíněno spíš jako na okraj, ale děkuji za dodatek :) ..

      Vymazat
  8. Navštěvuji tvůj blog spíš nárazově, ale vždycky narazím na něco zajímavého. Líbí se mi i nový (i když asi už ne zas tak nový, co? :)) design, mimochodem.

    Začínal jsem kdysi taky na Hobitovi a souhlasím s tebou i prakticky ve všech ostatních bodech. Tolkienovským nováčkům bych ale doporučil i skvělé Pohádky (hlavně úvodního sedláka Jiljího z Oujezda), naopak jsem ještě nečetl Pana Blahoše :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je celkem tragické, že jsem Pána prstenů doposud jen viděla, sice asi tak desetkrát, ale nečetla. Dostala jsem se zatím jen k tištěnému Hobitovi. Fakt ostuda.
    Ale tvůj článek je úžasný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tragické to vůbec není, já jsem také hromadu těch "významných" děl nečetla a za tragické to nepovažuji :D
      Děkuji :)

      Vymazat
  10. Moc pěkný článek! :) Tolkien je nepopiratelně velice důležitým autorem fantasy. Jeho knihy mám moc ráda, i když jsem jeho světu nepropadla tolik jako Ty :)

    PS: Přečti si svůj článek ještě jednou, narazila jsem při čtení na několik chybek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek jsem četla, byl i ve Wordu pro eliminaci chyb. Nicméně jsem žádné velké nenašla, asi mi unikly. Nikdo nejsme dokonalí, viď? ;)

      Vymazat
    2. To přeci netvrdím. Ty velké chyby sis už koukám opravila, takže je to v pohodě ;).

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.