Recenze - Magnus Chase and the Ship of the Dead

Název: Magnus Chase and the Ship of the Dead
Série: Magnus Chase a bohové Ásgardu
Díl: 3.
Počet stran: 423
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Penguin Random House UK

Rick Riordan opravdu nezahálí a servíruje svým čtenářům jeden příběh za druhým. Svými skoky do jednotlivých mytologií nejenže vzdělává, ale také baví, poučuje a těší čtenáře po celém světě. K radosti všem fanouškům navíc Riordan nekončí a bude se postupně zaměřovat na méně známé mytologie. Teď se ale pojďme opět podívat do světa Magnuse Chase, do světa chlapce, jehož život je spjatý se severskou mytologií.

Magnus Chase a jeho nejvěrnější přátelé už nějakou dobu vědí, co je čeká a nemine. Mají nějaký ten čas sžít se se situací, ale opravdu se dá připravit na něco jako je Ragnarök? Ve Valhalle se sice bojovníci na tento den pečlivě chystají, ale zvládne mu zabránit nesourodá skupinka mladých bojovníků, která si není ničím jistá? Jedno je jasné, Loki nic nepodceňuje a jeho úmysly jsou více než zřejmé. A před Magnusem Chasem stojí nejeden náročný úkol...

Poslední Magnus Chase a vlastně nejen on, ale celá tato série, byla pořádná jízda. A co víc, s každým dalším dílem to bylo o něco lepší. Když pominu Percyho Jacksona, musím říct, že s trilogiemi to jde autorovi mnohem lépe. V porovnání s Bohy Olympu, kteří čítají hned pět dílů, je Magnus Chase svěžejší a stereotyp zápletky tu není tak patrný, což se o Bozích Olympu, kde už se autor skoro vykrádal, říci nedá.

Závěr trilogie přináší především moře akce, dobrodružství, zvratů, dynamiky, ale také posuny ve vztazích, pořádnou dávku přátelství, odhodlání a ochoty. No, rozhodně nemusím zdůrazňovat, že Riordanův smysl pro humor v tomto balíčku také nechybí.
The Ship of Dead se od předchozích dílů liší především tím, že se do popředí dostává více vedlejších postav a autor nám postupně servíruje jejich minulost a navíc zdůrazňuje, že i přes veškeré skutky je jeden schopný podržet druhého.

Rick Riordan svoji tvorbu směřuje především mladším čtenářům, ale rozhodně si v něm každý najde to svoje. V oblasti mladší věkové kategorie autor navíc klade důraz na morálku, etiku a správná rozhodnutí. Ne, že by byl hon na draka tím správným krokem, je to spíše doména vztahů mezi postavami.
Samozřejmě tím nejdůležitějším aspektem této knihy je severská mytologie, skvěle zapasovaná do nástrah moderního světa. Kromě mytologie severských zemí se autor okrajově pouští také do Islámu.


V hlavní roli co by vůdce tu máme samozřejmě Magnuse Chase, který se společně se svými přáteli chystá postavit Lokimu. Magnus je skutečně skvělý hlavní tahoun, který sice přetéká statečností, ale i on má svoje vlastní strachy. Humor mu rozhodně není cizí, takže se nebojí udělat si ze sebe i svých přátel srandu, i když při tom zrovna čelí skoro jisté smrti. Magnus příběhu skvěle prospívá a rozhodně tu lze spatřovat od prvního dílu určitý vývoj. Bystrý, milý, přátelský, spolehlivý, a věrný, takže co víc si ještě přát? Takový Percy Jackson ve stejném, ale přece jiném světě.

Samozřejmě nesmí chybět nejvěrnější přátelé Hearth a Blitzen. Magnusova průvodkyně a nejlepší kamarádka v jedné osobě Samirah. A mnohé rozhodně potěší pořádná dávka Alex Fierro, která/který je zatím taková uzavřená studna, ale rozhodně je v tomto ohledu na co se těšit. Touto skvadrou to samozřejmě nekončí, protože je pro čtenáře připraveno daleko více hrdinů a jejich historek.


The Ship of Dead je rozhodně adekvátním a uspokojivým závěrem. Rick Riordan opět dostál svému slovu a předvedl, že v rukávu nejeden triumf ještě stále má. Ve třech knihách s humorem, akcí a nadsázkou seznamuje čtenáře se zákoutím severské mytologie a aplikuje ji do moderního světa. Nechybí postupná provázanost a gradace, která prostupuje vlastně celou trilogií společně s neskutečnou dynamikou, čtivostí, akcí i napětím. 
Pokud hledáte cestu, jak mladí čtenáře a nejen ty seznámit s různými mytologiemi obraťte se na Ricka Riordana a jeho knihy, protože zde nemůžete šlápnout vedle.

5/5

8 komentářů:

  1. Právě jsem viděla u Fragmentu obálku tohoto dílu a moc se na něj těším. Doufám, že bude nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je na co se těšit, Riordan opět předvedl velkolepé finále :)

      Vymazat
  2. Páni, tak ta vypadá naprosto báječně, no přidávám na seznam a jisto jistě si tuto sérii velmi ráda přečtu časem. :)
    Krásná recenze, jako vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to na seznamu šoupni někam úplně nahoru, protože zrovna tahle kniha a celá série je na nadcházející léto naprosto ideální, děkuji :)

      Vymazat
  3. K tejto sérii som sa akosi ešte nedostala, Riordan má veľa kníh a ja to veľmi nestíham, ale raz snáď áno :D Inak, vidím že si pomenila výzor stránky, záhlavie je super s tými fotkami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak třeba se k nim brzy dostaneš, tato série je jen trilogií a je to fakt rychlovka to přečíst :)
      Děkuji

      Vymazat
  4. Nečetla jsem předchozí díly, ale hodně mě láká začít nějakou novou sérii, tak se třeba dostanu i k této :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tahle série je na nadcházející léto naprosto ideální čtení :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.