Recenze - Kletba vítězů

Název: Kletba vítězů
Autorka: Marie Rutkoski
Série: Kletba vítězů
Díl: 1
Počet stran: 352
Rok vydání v ČR: 2018
Nakladatelství: Fragment


Jako dcera generála Valoriánské říše má Kestrel dvě možnosti – přidat se k armádě, nebo se vdát. Jenže ona nechce ani jedno. Když na trhu s otroky koupí muže, jehož hrdost ji na první pohled učaruje, netuší, že následky tohoto rozmaru ji budou stát hodně. Zakázané přátelství, které mezi nimi vznikne, se stane nebezpečným pro ně i pro celou zemi. Oba se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady. (Anotace převzata z Databáze knih)

Americká spisovatelka Marie Rutkoski se na knižní scéně objevila již v roce 2008 s prvním dílem plánované trilogie The Kronos Chronicles. Ve své tvorbě se zaměřuje především na mladší čtenáře a ani její další příběhy nejsou výjimkou. Knihy jsou její vášní již od malička, a kromě spisovatelské dráhy se rozhodla je promítnout i do svého vzdělání. Nějakou dobu žila v Moskvě a pak dokonce v Praze. Nyní je učitelkou anglické literatury na Brooklyn College, kde například vyučuje i formy psaní fikce. Kletba vítězů je teprve první knihou, která se v překladu dostala do rukou českému čtenáři. 

******** 

Nutno hned na úvod podotknout, že autorka začala s neuvěřitelnou dávkou potenciálu a na Young Adult scéně i s poněkud neotřelým tématem otroci versus jejich páni. No řekněte, jaký příběh začíná tím, že si hlavní hrdinka svůj protějšek pořídí na trhu s otroky? Marie Rutkoski na první pohled zaujmout umí, ale problém má s tím, udržet si danou pozornost až do konce. A i když je námět opravdu skvělý, pokud se na něm průběžně nepracuje, nemůže zachránit všechno. Asi největším problémem tohoto příběhu je vztah mezi hlavními postavami - otrokem a jeho paní. Na tomto základním kameni měla autorka stavět a rozvíjet další příběhy, ale ona ho bohužel místo toho dost pohřbila. Jejich vztah byl fádní, nepropracovaný, uspěchaný a bohužel i neuvěřitelný. Určitě bylo potřeba jej trochu prohloubit, protože právě tímto následně trpěly motivy chování postav a jejich činy pak neměly takové opodstatnění. Hrdinové jednali na prázdno. 

Pro představu světa, ve kterém spolu soupeří Valoriáni a Herrané, chyběla v knize mapa. Svět je to jednoduchý bez značných komplikací. A i když pro Young Adult účely postačuje, určitě mu mohla autorka věnovat více pozornosti. Má nějakou historii, svoje skromné tradice, společenskou hierarchii a pravidla, nicméně by v tomto ohledu snesl daleko víc. Možná si však pro nás autorka nechává ještě nějaké eso v rukávu.
Našlo se i pár časových a logických nesrovnalostí. Lehký problém představovala i předvídatelnost, která ovšem nebyla až tak patrná. 

Příběh s motivem otroků ze začátku působí svěže a neotřele, nicméně po nějaké době sklouzává do průměrnosti a nenabízí nic nevšedního. Přesto s ním šlo hezky pracovat způsobem uvádění v život důležitějších vedlejších příběhů a okolností, na které se místy striktně zapomínalo. 
Marie Rutkoski si pro svůj příběh zvolila prosté, příjemné tempo, které místy pohání dávkou dynamiky, vygradovaných momentů, jež jsou podtrženy akčními momenty a napětím. Jednoduchý styl psaní a odpočinkové tempo zajišťují plynové odsýpání příběhu. Kniha se zkrátka čte jedna radost. A jak to tak zpravidla bývá, největší korunu autorka nasadila samotnému závěru. Obrovský cliffhanger, který se nad čtenářem bude vznášet do doby, než si přečte další díl. Z konce se autorce povedlo vytěžit snad nejvíc, a když k tomu nechybí ani emoce, je to zrovna to správné zakončení.
Velký palce nahoru patří grafickému zpracování knihy. Od původní obálky je to opravdu obrat o 100% a na obálku je radost pohledět. Co se však nakladatelství nepovedlo, a za což autorka vinu nenese, je velké množství chyb a překlepů. Nejvíc trpí trpný rod a špatné koncovky. 


Hlavní postavy tvoří dobrý základ, skvělé protichůdné postoje a obrácené společenské postavení. Na jedné straně stojí pokořený otrok, který byl dříve šlechticem a na straně druhé stojí dívka, která si jej koupila a na jehož poslušnosti a poddajnosti dalších otroků staví celá společnost. Střet dvou rozdílných a přece tak podobných světů autorce nahrává skvěle do karet. Nicméně vztah těchto dvou protipólů zamrzl ještě dřív, než stačil vykvést. Autorka jim dala strašně málo prostoru na jakékoliv sblížení, a na pár krátkých setkáních zkrátka nemohla stavět. Postavy potřebovali sdílet určitou míru důvěrnosti, tajemství, zkrátka cokoliv, co by je posunulo dál a ti dva se lépe poznali. 

Kestrel je do jisté míry sympatická hrdinka, která místy jedná bez rozmyslu. Je poněkud chladná a striktní. Nebojí se porušovat společenská dogmata a nebojí se hájit sama sebe. Nedává na názor společnosti, nemá strach touto společností místy opovrhovat. Je inteligentní, prohnaná a jistým způsobem statečná. Se zbraněmi to zrovna moc neumí, za to v hudbě se skvěle vyzná. Nadřazené chování jí také není zrovna cizí, i když se k němu uchyluje pouze v patové situaci. Nakonec by do ní autorka mohla promítnout více emocí.

Arin je tak trochu oříšek, protože ve svém dřívějším životě hodně prožil, ale autorka to přísně drží pod pokličkou a čtenáře napíná. O jeho životě nakonec vypustí jen pár informací, a na zbytek si čtenář bude pravděpodobně muset počkat. Arinovi v příběhu patří až druhé místo, takže se s ním setkáváme o něco méně než s Kestrel, což je tak trochu škoda. Je ambiciózní, rozumný a umí se vžít do situací ostatních. Co je pro něj stěžejní je schopnost odpouštět.

“Happiness depends on being free, and freedom depends on being courageous.” 

Kletba vítězů měla rozhodně ambice stát se něčím víc. Bohužel tento námět tak trochu ztroskotal na vzájemných vztazích mezi postavami a jejich motivům se pak těžko věřilo. Trochu trpěli i vedlejší náměty a příběhy.
Nicméně palce nahoru za skvělou grafickou podobu, za všechnu tu dynamiku, napětí  a akcí nabité momenty. Ale snad největší zásluhu má podoba hodně otevřeného konce, který se skvělé mísí s emocemi a mnoha otazníky. 
Autorka má stále prostor vyložit zbylé karty, a v tomto případě nezbývá nic jiného, než doufat.

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete obstarat zde

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, souhlasím, že co se grafiky týče, je kniha naprosto úžasná. Moc se mi líbí poslední fotka. PS. mňam, co je? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) ... Je to karamelová čokoláda a nahoře jsou marshmallow :)

      Vymazat
  2. Super recenze, kniha mě zaujala už dříve, neměla jsem čas se k ní dostat, tak snad nezklame.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsem si knihu pořídila do čtečky (jelikož moje knihovna už praská ve švech) a jsem na ni velmi zvědavá:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, co si o ní budeš myslet :) Pak dej vědět, jestli bude recenze :)

      Vymazat
  4. Wow, dlouhá recenze, ze které si o knize udělám obrázek. Slyšela jsem na ni samou chválu, takže jsem ráda, že jsem si od tebe přečetla nějakou tu kritiku. Alespoň nebudu tolik zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem na ni slyšela samou chválu, ale od převážně od lidí, kteří na ni měli tak nějak napsat pozitivní názor, který byl propagován, takže ... Ale nejlepší stejně je, když si každý udělá svůj vlastní obrázek :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.